NOMEN EST OMEN

2010.10.03. 13:14

Íme az első, professzionális kukaművészeket is megszégyenítő trash-információhalom Donnie Darkoról.

Köztudott, hogy a Donnie becenév a Donald rövidítése. A Donald kelta (közelebbről gael) eredetű, Írországból és Skóciából származó név. Jelentése: világ + hatalmas, uralkodó. Vagyis: a világ ura.
Mellesleg a Darko tudtommal gyakori szerb/délszláv keresztnév, a filmhez jól jönnek az éjsötétet megidéző asszociációi.
A teljes név annak a törvénynek engedelmeskedik, melynek még számos karakter neve a szereplők listáján: ugyanazzal a betűvel kezdődik a kereszt- és a vezetéknév is. (A többiekéről talán egy későbbi posztban.) Az alliteráló név szuperhős-körökben gyakori még, különösen a hatvanas években, Stan Lee agyából kipattant figuráknál (ld. Peter Parker, Bruce Banner, Sue Storm, Reed Richards), de ide sorolhatjuk Clark Kentet is. Korántsem véletlen hát, hogy mikor Donnie bemutatkozik Gretchen Rose-nak, a lány első reakciója: "What the hell kind of name is that? It's like some sort of superhero or something..." Mire Donnie válasza: "What makes you think I'm not?" És bezony, valószínüleg jó tipp ez! Mellesleg ez az elnevezés is okot adhat a film "képregény-esztétikájára", amit olyan gyakran emlegetnek a film leírásakor.
Híres Donald ugyebár még a szintén alliteráló Donald Duck. Most ugrik be: talán ő jutott eszébe Mark Wahlbergnek, amikor felkérték a Donnie Darko címszerepére. Ugyanis selypítve szerette volna játszani a karaktert. Hála Richard Kellynek, őt (feltehetően) gyorsan el is felejtették.
És hogy miért lett Donnie Darko a film címe is? Umberto Eco írta A rózsa neve utószavában, hogy ha egy regény címe egybeesik a főszereplőével, az az alkotó részéről neutrális hozzáállást jelez, minthogy nem akarta egy részletre se felhívni a befogadó figyelmét - legfeljebb a főkereplő különlegességére, tehetjük hozzá. Ez mindenesetre egybevág Richard Kelly nyilatkozataival, amelyekben kifejezte, hogy saját értelmezésével nem kívánja befolyásolni a film nézőit azzal kapcsolatosan, hogy pontosan mi is történik a filmben. (Hogy ez mennyire lehetetlen, paradox és egyben szimbólum értékű, arról érdemes lenne megemlékezni egy jövőbeli bejegyzésben majdan.)

A bejegyzés trackback címe:

https://darko.blog.hu/api/trackback/id/tr252286186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása